header image
Home arrow Toertocht verslagen
Toerverslagen

Hier vind je verslagen over toertochten van Brabantia. Iedereen wordt uitgenodigd om een verslag(je) te schrijven. Je kunt eenvoudig zelf je verslag plaatsen op deze website.

Resultaten 25 - 27 van 38 Maak een verslag
Omloop der Kempen (165 km)
9 mei 2009 Geschreven door Gert-Jan de Vries

Een uur voordat de wekker af zou moeten gaan, ben ik al wakker. Ik kan niet ontkennen dat ik zin heb in wat komen gaat. Toch nog maar even omdraaien voordat ik eruit ga. Als het dan zo ver is om op pad te gaan, blijkt de thermometer op slechts 6 graden te staan. Maar het belooft prachtig weer te worden en gelukkig komt die voorspelling uit. Bij de inschrijving staan al meer Brabantianen, maar ook niet leden, te popelen om op pad te gaan.

Om 8.00u rollen de eerste meters onder ons door en er vormt zich een mooie groep snelle rijders van, als ik goed heb geteld, 14 man. De eerste 65 km zijn om voordat ik er erg in heb, want met 37,6 km/u gemiddeld hebben we in 1u42m de pauzeplaats bereikt. Een paar rijders doen het terras aan, maar ik grijp even gauw een krentenbol en banaan en zet met een groepje van 5 de achtervolging in op 4 anderen die geen pauze nodig hadden. Gelukkig worden vooraan ingehouden, zodat we er gauw weer bij zijn en met 9 man gaat de tocht verder. Vlak voor het einde van de eerste omloop komen we de groep van pijlcontroleurs tegen en het laatste stukje gaat samen op. Na 100 km zijn we weer terug bij af en staat het gemiddelde op 36,6 km/u.

Op het terras laten we ons de koffie/sportdrank etc goed smaken en, aangezien de zon flink van zich laat spreken, kunnen de arm- en beenstukken uit. De groep groeit weer tot zo’n 15 man en we gaan op pad voor de tweede omloop, van 65 km. De wind lijkt ondertussen wat aangesterkt, want er staat toch ondertussen een flinke bries. In deze lus doen we de door velen gevreesde strook aan, waar klinkers ‘half om half’ gelegd zijn, zodat er slechts 5cm brede sporen bereidbaar zijn en even daarvan uitwijken inhoudt dat je direct stilvalt. Maar sinds ik de kasseien van de finale van Parijs - Roubaix heb gereden, durf ik niet meer te zeggen dat dit een slecht wegdek is, eerder een leuke koorddans-act. Dit keer doen we het terras op de pauzeplaats ook even aan en gaan na een korte pauze met een iets uitgedunde groep verder, want onderweg zijn er blijkbaar wat ‘buitenlanders’ (d.w.z. niet-Brabantianen) kwijtgeraakt. Met een stuk of 10 personen gaat de reis verder, maar wordt nog geen 10 km verder alweer gestaakt i.v.m. een lekke band in de groep.

In het laatste stuk blijkt dat het harde tempo slopend heeft gewerkt, want er zijn telkens minder verschillende gezichten op kop te zien en ook ik heb af en toe moeilijk als de bovenbenen op ontploffen lijken te staan. Als we door Knegsel komen, is het erg verleidelijk om linksaf te slaan richting Veldhoven, maar de 65 km route maakt nog een extra lusje. Nu zijn het Ben en ‘man met Barbas-broek’ (sorry, jouw naam heb ik nog niet paraat) die erg dankbaar werk op kop verrichten in het voorlaatste stuk. De laatste kilometers nemen Jan en ik voor onze rekening en zo komen we om 13.05u weer bij start-finish aan en zitten de 165 km erop. Uiteindelijk geeft de teller aan dat we 165,4 km met een gemiddelde van 36,3 km/u hebben gereden. Een knappe prestatie, al zeg ik het zelf. Daarmee is de warme douche ook dit keer wel verdiend :).

Dank aan iedereen in de organisatie, want alles was keurig geregeld met bananen en krentenbollen op de pauzeplaatsen, een prima uitgepijlde route en bovendien hebben jullie ook nog eens prima weer weten te bestellen!

Limburgtocht (120 km)
11 april 2009 Geschreven door Dirk-Jan Bosma

De weersverwachting is prima voor zaterdag wanneer we de Limburgtocht gaan rijden. Het zou wel 20 graden worden. Als ik opsta zie ik dat het droog en bewolkt is maar dat het afgelopen nacht ook flink geregend heeft. Ik besluit om toch maar arm- en been-stukken aan te doen en ben om kwart voor zeven bij de Spar. De fietsen worden op de aanhanger geladen en dan kunnen we vertrekken naar Slenaken.

Na eerst nog even een groepsfoto te hebben gemaakt gaan we om kwart voor negen op weg. Ik heb dit jaar nog geen klimkilometers in de benen en ben benieuwd hoe het zal gaan. Er wordt met een rustig tempo gestart via Reijmerstok en Banholt en ook op de eerste hellingen bij Libeek en Noorbeek blijft alles redelijk goed bij elkaar. Dan vallen de eerste regendruppels uit de donkere wolken boven ons en rijden we ongeveer een half uur in de regen. Zeker met afdalen is het erg oppassen bij dit weer. Plotseling hoor ik - pssstt - een lekke band. Als ik omkijk zie ik nog net hoe Frans zijn fiets veilig kan afremmen en in de berm kan parkeren. De eerste lekke band voor vandaag. Later volgt er nog een en vlak voor het einde nog een kapotte spaak.

De route wordt trouwens bijzonder goed aangegeven door de volgauto waarin Jos telkens weer op tijd bij de belangrijke afslagen staat om de juiste richting aan te geven. Zo rijden we via St. Martens Voeren en St. Pieters Voeren naar de klim bij de Plank. Hier staat Jos alweer klaar om foto’s te maken. Na Remmersdaal gaan we richting Epen en Wahlwiller om daarna de Kruisberg (16%) te beklimmen en even later de Mingers berg en de Fromberg. Na 75 kilometer komen we bij de pauzeplaats in Schoonbron. Hier rijden de snelle mannen bijna voorbij richting de Keutenberg, maar dat is nog niet de bedoeling. Eerst eten we hier een lekker stukje Limburgse vlaai en drinken koffie.

Het is intussen echt lekker fietsweer geworden als we na de pauze beginnen aan de Keutenberg. Ik ga op een rustig tempo op een klein verzet naar boven. Ook de volgende klimmetjes bij Sibbergrubbe, Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg heb ik niet echt de puf meer om nog een keer echt aan te zetten. We hebben er intussen ook al meer dan 100 kilometers opzitten. Nu gaan we via Cadier en Keer via Bruisterbosch terug naar Banholt. Doordat we onbedoeld een lusje naar Noorbeek overslaan zijn we na 115 kilometers terug in Slenaken. Daar worden de fietsen weer opgeladen en kan er nog wat gedronken worden op het terras.

Alles bij elkaar een bijzonder geslaagde Limburgtocht, die voortreffelijk georganiseerd is door Jos Rasing en Rob Keijser. Jos heeft trouwens nog dezelfde avond een CD met de gemaakte foto’s bij mij afgegeven die ik maar gelijk op de website heb gezet (zie fotoalbum). Ook heb ik op de website mijn persoonlijke fietsgegevens bijgewerkt voor de kilometer registratie. Dit kan via een link die beschikbaar komt als men inlogt op het “Voor Leden” gedeelte van de website.

Mijn fietsgegevens van deze tocht zijn: Afstand: 115,8 km Rittijd: 4 uur 45 minuten Gemiddelde snelheid: 24,39 km/u Maximum snelheid: 64,2 km/u

Boogies Extreme 2008 (150 km)
14 september 2008 Geschreven door Kees Lavrijsen

Bij toeval hoor ik half juli over de plannen van ex profwielrenner Michael Boogerd, om een toertocht te organiseren, welke grotendeels door zijn geliefde fietsomgeving gaat: zuid Limburg, de Voerstreek en de Ardennen. De twee ritten welke daarvoor als basis gelden, zijn de Amstel Goldrace en Luik-Bastenaken-Luik. Op de website van Boogies Extreme vind je meer informatie over deze tocht. Je kunt ook mijn verslag van deze tocht lezen.

Mededelingen
De Stickerkoning ATB tocht

Op zondag 17 februari wordt De Stickerkoning ATB tocht gehouden. Er wordt gestart tussen 8:30 en 10:00 uur vanaf Gasterij 't Dorpsgenot (Geitenboerke), Toterfout 13a, 5507 RD Veldhoven/Oerle. Er kan gekozen worden voor een afstand van 30 of 50 km.

Lees meer...