header image
Home arrow Columns arrow Energie
Energie

We weten dat de fossiele brandstof op onze aardkloot op grote schaal wordt gebruikt. Bijna alle voertuigen rijden, soms te hard, op een of andere brandstof die uit aardolie wordt gemaakt. Ook aardgas wordt op grote schaal gewonnen. In de noordelijke provincies van Nederland ondervinden ze de akelige gevolgen hiervan. Daar komen de problemen bij van zure regen, gaten in de ozonlaag, (zwerf-)afval, en ga zo maar door. Wereldwijd zijn er allerlei milieuconventies om de nadelige gevolgen in te perken en in doelstellingen vast te leggen. Maar,zoals altijd, speelt geld een grote rol.

Zo worden wij in de richting gestuurd van aardgasloos- en energieneutraal wonen. Het idee is goed en om te beginnen kunnen ze nieuwe -nog te bouwen- woningen hiervoor inrichten. Natuurlijk wil ik dat onze jeugd een goede toekomst heeft met het vooruitzicht op een gezonde aarde. Daarom ben ik me aan het oriënteren op zonne-energie, gasloos koken, slimme meters etc.

Ik verbruik echter ook energie bij inspanning. Bijvoorbeeld met het fietsen. Hoe moet ik dat energieneutraal gaan doen? Wat zijn de alternatieven?. Dat vergt een goed, toekomstbestendig stappenplan. Ik heb voor mezelf een slenterplan bedacht.

Slenterstap 1
Ik ga mijn verbrandingsmotor inrichten voor het duurzaam benutten van de energie door veel meer in een rustig en gezapig tempo te trappen. Dat betekent dus geen hoge snelheid meer (nooit gehad trouwens).
Slenterstap 2
Ik vergeet de hoogtemeters. De uitdaging om bergop te fietsen of door een glooiend terrein te peddelen kost teveel arbeidsvermogen. Niks meer genieten van de natuur op de fiets maar gewoon op TV naar National Geographic kijken.
Slenterstap 3
Ik limiteer de afstand tot ongeveer 50km. Fris en fruitig van een fietstocht terugkomen geeft weliswaar niet de voldoening van een ‘zware’ toertocht maar ik spaar daardoor wel energie en hersteldrank(en) uit.
Slenterstap 4
Ik koop een racefiets met hulpmotor. Natuurlijk afgevuld met groene stroom of met zelf opgewekte energie van de zonnepanelen. Zelfs sommige ‘profs’ rijden met een dergelijke fiets.

Maar ach, wat zeur ik. Ik krijg van fietsen een ‘jeu de vivre’- gevoel ! Dat is toch ook een manier van energie terugwinnen. In ieder geval wil ik naar een win-win situatie waarbij het goed is voor het milieu EN goed is voor mij. Ik ga beginnen met gasloos fietsen want af-en-toe belast ik het milieu door een uitstoot via de bibshort .. 

Column: 18-03
Columnist: 

Johan

Mededelingen
De Stickerkoning ATB tocht

Op zondag 17 februari wordt De Stickerkoning ATB tocht gehouden. Er wordt gestart tussen 8:30 en 10:00 uur vanaf Gasterij 't Dorpsgenot (Geitenboerke), Toterfout 13a, 5507 RD Veldhoven/Oerle. Er kan gekozen worden voor een afstand van 30 of 50 km.

Lees meer...

Hoofdsponsors
 
Banner
Banner
Banner