header image
Home arrow Columns arrow Doping
Doping

Ik werd de laatste tijd bestookt met aanbiedingen van allerlei kranten. Dit werd extra aantrekkelijk gemaakt met proefperiodes. Via omzwervingen van landelijke probeersels is het er toch van gekomen. Een abonnement op een regionale krant tegen 60% van de normale prijs. Dat leest het ontbijt toch net wat lekkerder weg.

In elke krant zit een speciaal gedeelte met sport. Heel veel voor de voetballiefhebbers. Ik heb het idee dat de andere takken van sport worden gebruikt om de sportbijlage op te vullen. Enfin, in dat gedeelte stond een stukje over wielrennen. Ik kreeg gewoon een weeïg gevoel toen ik de prietpraat las van zo’n persmuskiet die zegt: ‘er wordt al een oppepper genomen wanneer de wind niet wil meewerken’. Dan verhaalde hij ook nog eens over mechanische doping (of ‘technische fraude’ zoals de UCI het noemt). Het blijkt de kunst te zijn om zo’n gedrogeerde fiets in de wedstrijd te krijgen om je medesporters oneerlijk te beconcurreren. Toch is in de wielrennerij een trend gegroeid om schoon schip te maken met het verleden. De grootste ‘helden’, maar ook renners met een braaf imago, zijn door de mand gevallen. Doping en wielrennen lijken on(lo)smakelijk met elkaar te zijn verbonden. De strijd tegen doping is er en dat zal, vrees ik, een doorlopend proces blijven.

Dat betreft dan fiets-toppers die worden beoordeeld op hun prestaties. Ik ben een fiets-tobber.
En alles wat ik tot me neem, komt van moeder natuur en van de supermarkt. Super foods staan standaard op de boodschappenlijst. Dat blijkt gezond (en duur) te zijn. Als mijn fietszoon binnenkomt en mijn collectie gezonde voedingspreparaten ziet, zegt hij: ‘..ja,ja! Zo kan ik ook wel een rondje fietsen met die doping van je! Valsspeler!’ Heeft hij gelijk? Speel ik vals? Is er ook al iets mis met een fanatiek gezondheidsbeleid?  Ik probeer bovendien op die manier indruk te maken op mijn snelheidsmeter. Maar dat indruk maken blijkt net zo onzinnig te zijn als vissen iets te drinken geven!

Waar voor mij wel een stimulerende werking vanuit gaat, zijn dingen die te maken hebben met fietsen. Natuurlijk staan daar ook rare dingen bij maar ik zie dat als een verrijking van mijn fietsleven. Ook in de krant lees ik wel eens stukjes die me aan het denken zetten. Geestelijke doping noem ik dat.
Dat staat volgens mij niet op de lijst van verboden middelen!

Column: 17-11
Columnist: 

Johan

Mededelingen
De Stickerkoning ATB tocht

Op zondag 17 februari wordt De Stickerkoning ATB tocht gehouden. Er wordt gestart tussen 8:30 en 10:00 uur vanaf Gasterij 't Dorpsgenot (Geitenboerke), Toterfout 13a, 5507 RD Veldhoven/Oerle. Er kan gekozen worden voor een afstand van 30 of 50 km.

Lees meer...

Hoofdsponsors
 
Banner
Banner
Banner