header image
Home arrow Columns arrow Wielen
Wielen

Onlangs werden de kreukelzones van onze auto getest met een economisch total-loss als gevolg.
Het was niet mijn schuld maar hierdoor werd wel een zoektocht gestart naar een andere vierwieler.
In die tussentijd moest alles met de fiets gebeuren. En in principe is dat een goede bezigheid maar boodschappen doen valt tegen. Met volle fietstassen, door weer en wind, zwabberend naar huis met ¼ van de normale boodschappen. Dat is misschien wel een goeie training maar ik zie liever af op de TACX. Minder eten (= minder boodschappen) is wellicht een alternatief maar mijn sweethart keek me aan met vraagtekens in haar ogen toen ik dit opperde. Bovendien ben je (te) vaak afhankelijk van andermans auto wanneer je iets verder van huis wil. Inmiddels er staat weer een statusblik op onze inrit en ik ben blij dat we nu weer een stukkie kunnen sturen met onze eigen gogomobiel.

Het is een starters-exemplaar van een bekend merk met vooralsnog ‘eenvoudige’ wielen. Een optie is het monteren van lichtmetalen velgen. Weer een zoektocht in het woud van mogelijkheden. Met die expeditie groeit het bewustzijn dat het best wel geld kost om bepaalde ‘looks’ te krijgen. Daarom ben ik ook eens op Marktplaats gaan surfen. Per ongeluk tikte ik in de zoekbalk: “aluminium velgen” in plaats van “lichtmetalen velgen”. In de getoonde resultaten zaten ook fietsvelgen en fietswielen.
Ah, interessant.

Toch even nader bekijken want er zijn fietswielen te koop die zoveel kosten dat ik voor dat bedrag liever een complete fiets koop! En het voordeel van deze dure wielen ligt in een spectrum waar ik toch nooit vertoef. Bovendien hoor ik verhalen over verdwenen fietsen op pauzeplaatsen en dat wil ikzelf niet ervaren. Waarom zou ik dan in hemelsnaam dure auto- of fietsvelgen kopen? Ik ga er niet sneller mee rijden en de afstand tussen A en B wordt niet kleiner. Potverdorie. Ik sta een beetje versteld van mezelf want normaal lijd ik niet aan die “hebben-hebben”-drang. Mijn verstand (lees: euro’s) wint het uiteindelijk van de uitstraling die een auto of fiets krijgt van velgen.

Ik bof dat er mensen zijn die mij hun auto willen uitlenen. Dat er personen klaar staan om me mobiel te houden. Inkopen doen op de fiets is een win-win situatie. Je kunt met minder boodschappen ook gewoon koken. Een autoloze periode heeft ook zo zijn voordelen.. leve de fiets !

Column: 17-03
Columnist: 

 Johan 

Mededelingen

Hoofdsponsors
 
Banner
Banner
Banner