header image
Home arrow Columns arrow TACX
TACX

“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden” zei mijn jongste zoon toen we het laatst over mijn fietsactiviteiten hadden. Ik zei dat fietsen mij steeds een plezierig gevoel geeft omdat mijn lichaam en geest dan feest viert (ik feest wat af!). Maar dat ik min-of-meer op hetzelfde niveau blijf hangen.
Een fietshandicap zogezegd.

Het is eigenlijk vrij eenvoudig zei hij: “If you don’t use it, you lose it.”
Je moet je geest en lichaam steeds uitdagen. Door het anticiperen op onverwachte situaties moet jouw lijf snel kunnen schakelen. Variëren in eten, drinken, rusten, bewegen.. noem maar op, is belangrijk. Eigenlijk geldt dat voor alles want routine is dodelijk.
“Tsja, dat is misschien wel waar maar met routine bouw je wel wat rust in en, zei ik als tegenargument, .. dan was ik al lang dood geweest”. Deze wetenschappelijke conclusies maakten plaats voor luchtigere onderwerpen die op Bourgondische wijze werden ondersteund.

Toch moest ik de dagen daarna constant aan mijn ‘fietshandicap’ denken. Net zoiets als een liedje dat in je hoofd blijft rondspoken. Dat variëren met eten & drinken gaat eigenlijk vanzelf. Helaas is alles wat ik lekker vind jammer genoeg niet goed voor lijf en leden. Bankhangen heb ik tot kunst verheven en ondanks dat in mijn beweegpatroon weliswaar variaties schuilen, wil ik dat stramien aanpassen.
Ik wil mezelf verrijken. De wisselwerking tussen geest en lichaam nog meer versterken.
Een TACX met weerstand die gekoppeld is aan de ritomstandigheid wat je met allerlei gegevens op het ‘live’ scherm kunt bekijken. Dat lijkt me wel wat. Bovendien kun je dit thuis doen. Het kost alleen een paar lieve centen!

Amai, hoe moet ik dat echter verkopen aan mijn sweethart want alle uitgaven komen ouderwets uit één pot. Ik kan het wel inkleden met een waas van ‘gezondheidsgezwets’ maar daar prikt zij zo doorheen. Ze is realistisch en benadert mijn initiatief met een frisse kijk als ik aan haar mijn plannen vertel. Ze reageert heel spontaan maar euthaniseert daarmee mijn fietsbeleving.
Als ze dat ziet, krijg ik een knuffel en zegt ze vertederend: “Als je hiermee door je midlife crisis komt, koop dan maar zo’n zweetding”. En die reaktie past dan weer perfect in onze relatie. Het huwelijk moet tenslotte geen routine worden.

 

Column: 17-01
Columnist:

  Johan

Mededelingen

Hoofdsponsors
 
Banner
Banner
Banner