header image
Home arrow Columns arrow Sinterklaas

Ik kan er niet omheen.
Eerst pepernoten in de winkelschappen en daarna de Zwarte Pieten discussie op radio en tv. Praten over discriminatie terwijl de hele wereld zowat in brand staat, dat is ons dialoogklimaat.
Van die pepernoten en dat gezwets word ik een beetje misselijk en dus probeer ik dat te doseren.
Ach, misschien zie ik het ‘probleem’ te zwart in. Het is uiteindelijk een feest, toch?

Overal waar ik kom zie ik dat duo op een poster blij te wezen. In de winkel, in het bushokje, in de bieb, etc. Met die ene man die zich nooit scheert en die andere geschminkte paljas die heel parmantig een rood boek vasthoudt. Trouwens, ik heb nog nooit een neger ontmoet die Piet heet en ook nog nooit een of andere “muts” gezien die als plaatsvervanger optreedt voor die man die er uitziet als magere Hein met zijn bedelstaf. Maar dat terzijde.

Wel heb ik het idee dat degene met die rare hoed een vermomde mantelzorger is. In het bejaardentehuis zijn ze dol op dit komische stel want ze zingen uit volle borst: .. “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht…” Ook op de lagere school zijn het geziene gasten. De traditie is hier geboren denk ik want daar wordt de praktijk volledig uitgebuit. Dat begint al met de gebruikelijke intocht.  “Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan..” maar het is een ordinaire motortjalk die het kanaal binnenvaart. In die hele periode van aankomst tot vertrek van die schijnheilige man met zijn bende worden de kinderen gehersenspoeld. Thuis wordt die mythe in stand gehouden met rituelen uit vervlogen tijden. Ja, vroeger waren er kachels, schoorstenen, antennes op het dak, bloemen op de ramen, buisman, bakkes-vol (snoep), catechismus, etc. De tijd van geloof, hoop en liefde.

Ondanks dat ik niet meer geloof, heb ik die mythe toch misbruikt om mijn wens te beargumenteren een fietstrainer aan te schaffen. Ik heb mijn geurende stappers onder de radiator ‘GEZET’ met daarin een verzoek in dichtvorm. Wanneer mijn sweethart het velletje papier uitrolt, klopt mijn hart vol verwachting, want hoe zal mijn verzoekschrift aankomen?
Bij het lezen van mijn gedicht neemt haar gelaatsuitdrukking alle vormen van een ‘smiley’ aan.
Het enige wat uit haar mond rolt, is:  .. “Maar ik ben Sinterklaas niet !”..

 

Column: 16-12
Columnist:

 Johan

Mededelingen

Hoofdsponsors
 
Banner
Banner
Banner