header image
Home arrow Columns arrow Speed
Speed

Tringgggg!!!!!..... de bel.
Het is 18.00 uur en ik zit net met een volle eetlepel in mijn mond, potverdriedubbeltjes. “Er staat vast weer een geldklopper aan de voordeur” denk ik. Onder het avondeten klingelen die deurdrangers namelijk het liefst want dan hebben ze het meeste kans op een “kleine bijdrage”.
Met etensresten tussen mijn tanden en met een opgefokt gemoedsrust ga ik van mijn stoel.
Mijn, met strengheid geplamuurd gezicht, verandert direct als drie giechelende meisjes van een jaar of acht aan mij vragen of ik iets wil ruilen. “Eh.. ik denk het wel” is mijn antwoord. Ik ben een beetje verrast. Ik haal een groot prutsgeval uit de kelder dat toch maar in de weg staat en zeg tegen hen dat ze hun ruilding mogen houden. Ze huppelen tevreden naar de buren. Mijn sweethart kijkt me meewarig aan als ik met een ‘feel-good’ gevoel weer begin aan mijn afgekoelde eten.

Ik merk in zulke situaties dat ik geestelijk redelijk snel kan schakelen. Als ik me echter fysiek moet aanpassen, vind ik dat moeilijker. Laat me dat even verduidelijken.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een nieuwe wegfiets heb kunnen kopen. Met deze velo hoop ik weer tig-duizend kilometers weg te trappen. In de periode van het bestelmoment tot het werkelijk bezitten van mijn tweewieler heb ik de spec’s op papier menig keer doorlopen. Toen ik mijn speeltje daadwerkelijk kon vasthouden, sprong ik van gelukzaligheid bijna uit mijn vel. Carbon frame, oké-wielen, een groep die op een hoger niveau ligt, een aandrijftrein die gegroeid is van 10 naar 11-speed, van een triple naar een compact…dat is in theorie perfect toch?

Maar de praktijk lijkt voor mij toch anders uit te pakken. Juist met het trapgebeuren heb ik moeite om de juiste cadans te vinden. Op mijn oude fiets kon ik met gemak de juiste combinatie van trapfrequentie en snelheid kiezen. Op mijn nieuwe fiets is het nog ‘spoorzoeken’. Mijn benen moeten echter wel het werk doen en het liefst in een aangenaam tempo. Fysiek is het nog puzzelen dus.
Moet ik mijn beensnelheid aanpassen? Een andere cassette misschien? En als..of..?

Ik ga nog, bij goed fietsweer, wat oefenen met mijn nieuw karretje voor het komend wegseizoen met Brabantia. Om de theorie en de praktijk dichter bij elkaar brengen. Alles sal reg kom..

Column: 16-10
Columnist:

 Johan

Mededelingen

Hoofdsponsors
 
Banner
Banner
Banner