header image
Home arrow Clubverslagen arrow Brabantia Fietsweekend 2015
Brabantia Fietsweekend 2015

Op 12, 13 en 14 juni was het zover. Het jaarlijkse Brabantia fietsweekend was aangebroken. In de voorafgaande weken waren we al geïnformeerd over de bestemming, de routes en wat we mee moesten nemen, maar nu stonden we daar met 36 man klaar voor vertrek bij het verzamelpunt Artisport. Harry Colsters reed de  bus met bagage en reservemateriaal en Dick de Bie de volgauto. Er kon ons niets gebeuren. Voor mij was het mijn eerste fietsweekend en het vooruitzicht om drie dagen te kunnen fietsen zonder dat er iets tussen kon komen, maakte dat ik er erg veel zin in had. Volgens mij dacht iedereen er zo over, want de stemming zat er die vrijdagochtend al goed in.

Brabantia groepsfoto

Na koffie, cake en een groepsfoto vertrokken we in drie groepen richting Gorssel, een tocht van 155 km met voor de liefhebbers nog een extra lusje van 10 km. De weersverwachting was 32 graden en oostenwind, dus de wind dwars en gelukkig niet tegen.  Ikzelf vertrok in de derde en laatste groep. De groepen waren gemixt, zodat qua snelheid iedereen mee kon komen. onderweg Nog voor de eerste pauzeplaats hadden we het eerste incidentje te pakken. Hannes Frederiksz uit de tweede groep stond alleen langs de straat in Keldonk, terwijl groep drie voorbij kwam. Uiteraard stopten we om te informeren wat er aan de hand was. Hij had zijn portemonnee onderweg verloren en overwoog een stuk terug te rijden om ‘m te zoeken. Vervolgens ontstond een typisch Brabantiaanse ongecoördineerde discussie, waarbij 12 mannen verschillende meningen  geven over hoe het gebeurd zou kunnen zijn en hoe het nou verder moet,  afgewisseld met de nodige grappen.  Om een lang verhaal kort te maken, Hannes belde naar huis en daar bleek zijn portemonnee nog op de kliko te liggen. Opgelucht konden we weer verder, maar Hannes werd tijdens het weekend hier nog regelmatig fijntjes aan herinnerd.

pauze

Op de twee pauzeplaatsen van die dag konden we even lekker herstellen van de tropische omstandigheden. De organisatie had dit prima verzorgd met koffie, gebak en frisdrank. Zodoende bereikten we zonder problemen onze eindbestemming, het StayOkay hostel in Gorssel .

Gorssel

Veel gasten logeren hier om van de heerlijk rustige omgeving te genieten. Dat was nu dus afgelopen. Er rolden 36 dorstige renners van de fiets in een redelijk uitgelaten stemming. Het was heet, we hadden dorst en het bier was koud. Aan het eind van de dag was de voorraad Witte Trappist en Radler er volledig doorheen. Tussen het drinken door hebben we nog de vier- en zespersoons kamers opgezocht om op te frissen en er stond een lekker pastabuffet klaar, waar zelfs voor de grote eters meer dan voldoende aanwezig was. Na het eten deed een groot deel van ons gezelschap mee aan een wandeling in de nabije omgeving. Jan van den Boomen liep voorop met de routeomschrijving, maar desondanks wisten we toch te verdwalen, terwijl we de hostel in de verte konden zien liggen. Dan maar door het weiland, waarbij sommigen er achter kwamen dat er ook echt stroom op  schrikdraad staat. Een aantal mensen heeft die avond nog Letland – Nederland gekeken op een groot scherm en de rest zat lekker buiten bij een aangename avondtemperatuur. De meeste lagen tegen middernacht in bed, want de volgende dag stonden verschillende routes in de omgeving gepland.

Vanaf acht uur stond het ontbijtbuffet klaar en net als het diner de vorige avond was het overvloedig. Er konden flink wat koolhydraten gestapeld worden. Na het ontbijt kon er voor verschillende afstanden gekozen worden, variërend van ruim 100km tot ruim 160km met een gezamenlijke pauze. De routes voerden over de Sallandse Heuvelrug met o.a. de Holterberg en de Lemelerberg, met dank aan de adviezen van de plaatselijke toerclub. Een werkelijk schitterend stukje Nederland en weer eens wat anders dan Limburg, of de Ardennen. De organisatie had ook hier de pauze goed georganiseerd met een uitgebreid lunchbuffet, waardoor aankomst en vertrek van de verschillende groepen flexibel kon verlopen.  Vanwege de regenachtige ochtend ging een soepje er wel in. Na de lunch brak de zon weer door en uiteindelijk kwamen we op het eind van de middag weer terug op de uitvalsbasis met uitbundige zonneschijn.  Zoals het hoort werden de fietsen droog gemaakt, gepoetst en de kettingen geolied. Daarna douchen en omkleden, want de traditionele barbecue stond op het programma.  Zoals we inmiddels gewend waren was ook dit weer uitstekend verzorgd.

bbq grillmasters

Onze Brabantia Grill Masters Toon Maas en Henny de Vroom zorgden dat niemand iets tekort kwam. De rest van de avond was het het gewoon gezellig onder elkaar. DJ Arie van den  Dijssel zorgde met zijn bluetooth luidspreker voor de muziek, waarbij werkelijke alle genres voorbij kwamen.  Memorabel moment was de uitvoering van het Volkslied  van Zeelst door Henny de Vroom. Laten we zeggen dat hij beter kan fietsen dan zingen. Ook de Duitse schlagers deden het goed. Opmerkelijk was wel dat personen die hun afkeer van dat genre duidelijk lieten blijken, toch uit volle borst de volledige tekst uit hun hoofd konden zingen. Ik noem geen namen, behalve Toon Daamen. Verrassend was ook dat Nico Stabel zich ontpopte als volleerde 'womanizer.’ Hij mocht zich verheugen in de aandacht van drie vrouwen uit een ander gezelschap in het hostel.

womanizer

Hij wist het instellen van een emailadres ( ) op zijn telefoon toch zeker zo’n 20 minuten te rekken, waarbij de dames zowat in zijn nek lagen.  Bravo Nico, respect! Maar goed, na alle flauwekul, die vooral leuk is met een biertje op, lag iedereen redelijk op tijd weer in bed om de volgende dag uitgerust te zijn voor de terugreis.

De laatste dag ging het na het ontbijt weer huiswaarts. Het was inmiddels bewolkt en afgekoeld, maar we hadden de wind mee.

pontje

Na een kwartiertje staken we  met het pontje  de IJssel over en reden richting de Veluwe. Persoonlijk vond ik dit het mooiste stuk van alle routes. Wat een indrukwekkend stukje Nederland. Soms laverend tussen Schotse Hooglanders op het fietspad en na de beklimming van de Lange Juffer ging het richting Oosterbeek voor de eerste pauze na 60km.  Vervolgens  door het rivierenlandschap naar de tweede pauzeplaats in Mariaheide. Op één lekke band van Theo van Trier na liep het gesmeerd. De laatste 35km gingen over bekend terrein en eindigde op het terras van de Wheely Bar in Zeelst, waar we, net als bij alle pauzeplaatsen, door Brabantia getrakteerd werden op een drankje.

Het organisatiecomité Nobert Piket, Toon Daamen en Niels Geerts werd daar nogmaals uitvoerig bedankt voor de voortreffelijke opzet en uitvoering van dit weekend. Ook over de groeps-app regende het complimenten. Iedereen had het op zijn eigen manier naar zijn zin gehad en het is knap dat dat kan. Een gemêleerde groep mensen, met verschillende achtergronden, leeftijden, uit alle lagen van de bevolking, maar met in ieder geval één gedeelde passie, fietsen,  wist hier samen een geslaagd evenement van te maken. Dat is niet vanzelfsprekend….dat is Brabantia.

Toine Theuns.

Mededelingen
De Stickerkoning ATB tocht

Op zondag 17 februari wordt De Stickerkoning ATB tocht gehouden. Er wordt gestart tussen 8:30 en 10:00 uur vanaf Gasterij 't Dorpsgenot (Geitenboerke), Toterfout 13a, 5507 RD Veldhoven/Oerle. Er kan gekozen worden voor een afstand van 30 of 50 km.

Lees meer...