header image
Home arrow Clubverslagen arrow Onzen Edward
Onzen Edward

Brabantianen, er breken mooie tijden aan voor mij als wielerliefhebber. Sinds vorig jaar volg ik op Twitter een jonge Belgische coureur met dezelfde achternaam als ondergetekende, Edward Theuns.  Sinds 2014 is hij  prof bij de opleidingsploeg Topsport Vlaanderen. Die naam viel mij natuurlijk op, want niet veel mensen heten Theuns. Geen Theunis, of Theunisse, maar Theuns.  De eerste vraag die mij dan te binnen schiet is: is het familie?  Van oorsprong komen wij uit Westbrabant en Edward komt uit Gentbrugge en dat ligt toch aardig in de richting. 

Vorig jaar waren de prestaties van Edward nog tamelijk bescheiden. Twee overwinningen: Westrozebeke en de Grote Prijs Stad Zottegem. Maar dit jaar begint hij toch echt aan de weg te timmeren bij de grote jongens: tweede in Dwars Door Vlaanderen, achter zijn ploeggenoot Jelle Wallays, maar nog voor wereldkampioen Kwiatkowski.  Zondag 29 maart zag ik hem vaak op kop in de achtervolgende groep in de zwaarste Gent Wevelgem ooit.  Uiteindelijk werd hij 11e, wat een wereldprestatie is in een klassieker waar maar 39 renners van de 200 de finish haalden.  De rest was er letterlijk afgewaaid. 

Terugkomend op de vraag of hij familie is: hoe succesvoller Edward Theuns wordt, des te zekerder weet ik dat hij familie moet zijn.  Geografisch klopt het al, maar zijn stijl van fietsen, het gemak waarmee hij klimt, het kunnen afzien….de gelijkenis is frappant, bijna eng. Kijk maar eens goed naar zijn foto. Het zou zo mijn zoon kunnen zijn, op zijn minst een neef.  Tegelijk met de opwinding  familie te zijn van zo’n grote wielerbelofte maakt zich ook een zekere droefheid over mij meester. Het feit dat ik pas op mijn 52e ben gaan fietsen, terwijl er super wieler DNA in de familie zit, voelt heel erg als een gemiste kans. Het had zo mooi kunnen zijn als ik als jongen niet was gaan voetballen, maar de fiets had ontdekt. Ik moet er niet aan denken waar het toe had kunnen leiden.

Gelukkig is daar nu onzen Edward die mijn fantasie wielercarriëre alsnog gaat waarmaken. Ik zie mezelf al als Nonkel Toine uit Holland, als gast in de ploegleiderswagen zitten tijdens de koninginnerit van de Tour De France en mag ik na zijn etappewinst de gele trui als aandenken mee naar huis nemen. De naam Theuns komt in het rijtje Merckx, Jansen, Zoetemelk, Hinault, De Vlaeminck. Ik hoor het commentaar van Mart Smeets al:  “…en daar komt Theuns solo over de finish en de concurrentie is nog lang niet in zicht, wat een geweldenaar… Vanavond bij ons aan tafel in de Avondetappe zijn Nederlandse oom Toine, die Edward met raad en daad terzijde staat.” Eindelijk wordt onze familienaam een begrip over de hele wereld.  Als ik mijn paspoort laat zien op het vliegveld, of bij het inchecken in mijn hotel waar ook ter wereld en dan vervolgens de vraag krijg:  “Meneer Theuns, bent u toevallig familie van de 8-voudig Tour winnaar Edward Theuns? En dan triomfantelijk kunnen zeggen, jazeker, ik ken hem goed”

Dus Brabantianen, houd onzen Edward vanaf nu in de gaten. Het wordt een hele grote. Zowaar ik Theuns heet.

Toine Theuns

P.s. als het geen grote wordt dan snap ik mijn eigen fietstalent ook een stuk beter.

Edward Theuns
Edward Theuns

Mededelingen
De Stickerkoning ATB tocht

Op zondag 17 februari wordt De Stickerkoning ATB tocht gehouden. Er wordt gestart tussen 8:30 en 10:00 uur vanaf Gasterij 't Dorpsgenot (Geitenboerke), Toterfout 13a, 5507 RD Veldhoven/Oerle. Er kan gekozen worden voor een afstand van 30 of 50 km.

Lees meer...

Hoofdsponsors
 
Banner
Banner
Banner