header image
Home arrow Columns
Columns
Gekleurd taalgebruik

Aan een boel dingen geven we een kleur en iedereen weet precies wat er wordt bedoeld.
Bijvoorbeeld: 'een blauwtje lopen' of 'groen en geel zien'. Zwart geld is niet zwart. Als ik 'roodhuid' zeg dan bedoel ik niet iemand die te lang in de zon heeft gezeten. Een bruinvis is helemaal niet bruin. En tegen witbier zeg ik 'een gele joekel'.

Als ik val met de fiets en dat wordt een blauwe plek dan krijgt het later alle kleuren van de regenboog. Of  ik zie lijkwit van de inspanning als ik in het 'rood' heb gereden.
Trouwens, wit is helemaal geen kleur maar een optelsom van alle zichtbare kleuren maar dat terzijde. 'Je bent kleurendoof' betekent dat ik er helemaal geen verstand van heb.
Als ik naar het ledenveld bij Brabantia kijk, zijn daar geen kleurlingen bij.
De fietsclub is dan ook geen afspiegeling van de maatschappij en kent weinig multi-culti.
'Zilst-ble-Zilst'.  Ik krijg er een kleur van.

Met veel oerhollandse namen denk ik dat de meerderheid zijn wieg had staan in Zeelst of Groot-Veldhoven. Hoewel er ook import is, blijft de zachte 'g' heer en meester en het taalgebruik is navenant. Door 'ons' dialect krijgt het groene boekje een andere kleur.
'Ik zuuk ut nie', 'we zijn krèk aangereden', 'ik ben afgewerkt', 'hendig zat' en 'des sunt', klinkt mij vertrouwd in de oren.
Sommige clubleden kijken net of ze vuur zien branden als ze horen: 'Bettie ak um aai?' en bij 'witte gijt?' kijken ze in de wei of ze een dier zien staan. Maar dat gebeurt ook andersom hoor.
Laatst zei iemand tegen mij: "Dat ziet er KEK uit" en ik verstond: "Dat ziet er GEK uit" omdat ik dat woord niet kende.
Zo wordt er wat afgekletst als we meters maken op de smalle fietsbandjes in Braboland.
Ook zijn er van die uitdrukkingen waar ik de betekenis niet van wist en later in mijn vocabulair (ahum) ging gebruiken zoals: 'PHPD' (Pijntje Hier, Pijntje Daar) of 'YOLO' (You Only Live Once)

Dat wekelijks sturen met Brabantia heeft zo zijn voordelen. Mijn gewicht blijf op peil en mijn woordenschat wordt kleuriger. Daar word ik blij van.

Column: 15-7
Columnist:

Johan

 

<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 34 - 40 van 40
Mededelingen
De Stickerkoning ATB tocht

Op zondag 17 februari wordt De Stickerkoning ATB tocht gehouden. Er wordt gestart tussen 8:30 en 10:00 uur vanaf Gasterij 't Dorpsgenot (Geitenboerke), Toterfout 13a, 5507 RD Veldhoven/Oerle. Er kan gekozen worden voor een afstand van 30 of 50 km.

Lees meer...