header image
Home arrow Columns
Columns
Hoest

Iedereen heeft zijn eigen taal. Hierin worden sommige woorden gebruikt die voor mij abacadabra zijn maar voor de ingewijden een duidelijke betekenis hebben. Het is natuurlijk niet ongewoon dat in onze omgeving het dialect de boventoon voert maar laatst ving ik iets op waarvan ik echt niet wist wat bedoeld werd: ..”as ge ut ni wit kende ut altijd nog behange..”. Het blijkt dat dit wordt gebruikt om op een grappige manier te zeggen dat als je iets niet weet, je dit beter kunt verbloemen.
Prachtig, zo kan ik mijn taal verrijken en dat vind ik leuk!

Ook de wielrennerrij kent zijn jargon. Ik ken al veel uitdrukkingen maar mijn woordenschat wordt nog steeds aangevuld door de sportcommentatoren op TV. Dat is elke keer zo’n moment waar de lachspieren weer aan het werk worden gezet . Bijvoorbeeld: Asfalteczeem = schaafwond / lekke ketting = excuus voor zwak presteren /  strijkijzer = iemand die niet kan sprinten / vierkant rondje = saai parcours / mongolenwaaier = laatste waaier met daarin de zwakke renners / alles op rechts = op het grootste verzet rijden bijv. 52x11 / een jasje uitdoen = een inspanning leveren / in de boter trappen = erg soepel rijden / ...en nog veel meer!
Prachtig, zo kan ik mijn taal verrijken en dat vind ik leuk!

Er is een trend om met meerdere personen tegelijk te communiceren via een groeps-app. Ook bij BRABANTIA is hiertoe een groeps-app in het leven geroepen. Ieder1 is a-la-minute op de hoogte door deze vorm van social media. Door het gebruik van afkortingen, cijfers, toetsenbord tekens of smilies slaat mijn stresshormoon soms op hol. ;-)  FF lkkr chatte is dan ook nix voor mij. Ik d8 OK, da zal mij mss ni gebeure maja dan denk ik w817 (wacht eens even): het hoort wel een btje bij deze tijd. Het is een feit dat ons leven iig mede wordt beheerst door deze handige informatiebron. Hoest, cva, bjen ? (hoe is het, ca va=alles goed, ben je er nog ?)
Prachtig, zo kan ik mijn taal verrijken en dat vind ik leuk!

Communicatie, in welke vorm dan ook, is een levensbehoefte en ik wil altijd mijn taal kunnen verrijken want dat vind ik leuk!

Column: 16-06
Columnist:

Johan

<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 23 - 33 van 40
Mededelingen
De Stickerkoning ATB tocht

Op zondag 17 februari wordt De Stickerkoning ATB tocht gehouden. Er wordt gestart tussen 8:30 en 10:00 uur vanaf Gasterij 't Dorpsgenot (Geitenboerke), Toterfout 13a, 5507 RD Veldhoven/Oerle. Er kan gekozen worden voor een afstand van 30 of 50 km.

Lees meer...