header image
Home arrow Columns
Columns
Belasting

Als je dit woord laat vallen denken de meeste mensen aan de legale diefstal van de overheid en de blauwe brieven die daarbij horen. Vaak betekent het gewoon geld doneren aan de regering. Vadertje Staat zoekt allerlei taksen om het rijk rijker te maken. Neem de wegenbelasting bijvoorbeeld. Komt straks het (digitale) fietsplaatje? Moeten wij in de nabije toekomst een soort toeristenbelasting gaan betalen om over de wegen van ons land te fietsen?  Ik vind dat geen 1 april grap en krijg onzuivere gedachten bij bovenstaand idee. Ik wil het over een ander soort belasting hebben.

Namelijk hoe je lichaam wordt belast door het bewegen in het niet-fiets-seizoen. Ik bedoel joggen, zwemmen, zaaltraining, schaatsen, touwtje springen of andere lichaamsbewegingen waar ik moe van word. Ik weet dat beweging goed is en het voelt ook goed zolang ik het met mate(n) doe. Maar tegen het einde van zo’n beweegsessie maak ik het geluid van een zwaar verkouden schoothondje. Zeg maar een protestgeluid van mijn longblaasjes die me liever van lucht voorzien in een 4-sterren toertocht op de racefiets dan andere beweegpatronen. Gemakshalve laat ik het spinnen op de fiets en het MTB-en maar buiten beschouwing want dat vind ik een verkapte fietsbeleving.

 Wanneer de banden van mijn zomerfiets voor de eerste keer van het jaar het asfalt raken dan gedraag/voel ik mezelf als een koe die in het voorjaar weer de wei in mag. De openingsrit van de club is dan ook een ‘fiets-alert’ en staat dik onderstreept in mijn agenda. Dat is mede de reden dat ik aan het begin van het fietsseizoen mijn gestel eigenlijk teveel belast. Mijn sweethart is echter de tuchtrechter die zorgt dat de belastingdruk binnen aanvaardbare grenzen blijft. Ze zegt dat ik de focus verder op de tijdslijn moet leggen omdat overbelasting en blessures op de loer liggen. Dan moet ik glimlachen want dat overbelasten moet ik toch zelf doen? Bovendien vind ik fietsen een leuk spelletje waar ik graag energie aan verspil. Echter, ook verstandige bikers binnen Brabantia geven aan: ‘gewoon rustig aan beginnen, jongen!’.

 Zoals het weer in de natuur groeit naar steeds betere temperaturen, zo gaat de conditie ook bergopwaarts(!).  Dat spreekt me wel aan. Laat het zonnetje maar komen, ik ben klaar om die 200-km grens weer te doorbreken.. met de belasting die daarbij hoort.

 Column: 17-04
Columnist: 

 Johan

<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 12 - 22 van 39
Mededelingen